Kinderopvang is veel meer dan het verschonen van luiers, eten geven, spelen met kinderen en toezicht houden. Stad Geel wil graag haar respect en waardering voor de kinderopvangsector tonen.

Daarom maakte stadsdichter Maarten Vanhoof op vraag van het Lokaal Overleg Kinderopvang een gedicht over de kinderopvang. Op vrijdag 29 april werden alle Geelse onthaalouders en kinderbegeleid(st)ers uitgenodigd voor een After-opvang-drink met een hapje en een drankje in lokaal dienstencentrum Luysterbos. Maarten Vanhoof stelde er ook zijn gedicht voor.

De eerste 1000 dagen van een kinderleven hebben een grote impact op de ontwikkeling, het gedrag, het leervermogen, de gezondheid en het welzijn van een kind. Kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang speelt hierbij een cruciale rol. Ook als kinderen groter zijn, blijft een kwaliteitsvolle kinderopvang belangrijk.

Dankzij kinderopvang kunnen ouders gaan werken, een opleiding volgen, solliciteren of even tijd voor zichzelf nemen. Kinderopvang ondersteunt ouders in hun opvoedersrol. Zorgen voor voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare kinderopvang is dus belangrijk voor de economie, onze welvaart en ons welzijn. Overheidsinvesteringen in kinderopvang verdienen zich terug.

De kinderopvangsector gaat aan de slag met het kostbaarste van onze maatschappij en toekomst, onze kinderen.

Essentiële sector

Tijdens de coronacrisis werd het belang van kinderopvang nog meer duidelijk. Kinderopvang bleef steeds open, het was een 'essentiële sector'. Daar waar onderwijs steeds in de pers kwam, werd er echter zelden iets gezegd over kinderopvang.

Toch bleef de kinderopvangsector altijd paraat. Net zoals andere sectoren moesten zij ook steeds schakelen, rekening houden met steeds wisselende regels. Zij bleven in deze moeilijke omstandigheden zo goed als het kon of mocht op post voor de ouders en de kinderen.

Uitdagingen

De laatste tijd komt de kinderopvangsector wel in de media, vaak met negatieve berichtgeving. De kwaliteit van de kinderopvang wordt in vraag gesteld. Er zijn structurele problemen. Die wil de stad zeker niet ontkennen en vraagt daarom oplossingen van de overheid in het belang van de kinderen, de ouders en de kinderbegeleiding.

Kinderbegeleider is al veel langer een knelpuntberoep, de coronacrisis heeft dit verder aangescherpt. In de gezinsopvang (onthaalouders) zijn er door het statuut al veel langer meer stoppers dan starters.

Ook in de buitenschoolse kinderopvang maakt de onvrijwillige deeltijdse tewerkstelling het beroep onaantrekkelijk. Die negatieve trend is er ondertussen ook in de kinderdagverblijven: vacatures raken amper ingevuld, medewerkers haken af.   Griet Smaers, schepen van kinderopvang: "Kinderopvang is een basisvoorziening. Er zijn veel vormen van kinderopvang: kinderdagverblijven, onthaalouders, voor-en naschoolse opvang in een school, initiatieven voor buitenschoolse opvang ...

Heel verschillende contexten, maar ze hebben één ding gemeen. De mensen die er werken, dragen de kinderen een heel warm hart toe en zorgen ervoor dat ouders met een gerust gevoel kunnen gaan werken of een opleiding volgen. Door kinderen een warme opvang, individuele aanpak en diverse ervaringen aan te bieden, kunnen ze groeien en bloeien.

De kinderopvangsector verdient dan ook onze waardering en we willen samen pleiten voor een betere toekomst. Maarten Vanhoof, stadsdichter van Geel, heeft op vraag van het lokaal overleg kinderopvang een gedicht geschreven over de kinderopvang. Hiermee willen we de hele kinderopvangsector positief in de kijker zetten en onze waardering uiten."

Gedicht voor de kinderopvang

Onze stadsdichter heeft zijn respect voor de kinderopvang gegoten in het gedicht 'op zal vangen'. Net zoals in de opvang lopen de ervaringen van ouders, kinderen en opvang door elkaar in het gedicht.

Of om het met de woorden van Maarten Vanhoof, onze stadsdichter te zeggen: "Wat een veeleisende job hebben jullie?! En wat een enorme maatschappelijke bijdrage leveren jullie toch?

Elke dag en te midden van zoveel chaos vormen jullie een rots in de branding. Voor de kinderen en voor iedereen om hen heen."

De baseline van het gedicht is heel geruststellend voor iedereen 'omdat ik weet dat je mij op zal vangen'. Hierin wordt het vertrouwen omschreven dat kinderen ervaren in de kinderbegeleiding.

Ouders weten dat ze bij hen terecht kunnen met al hun vragen en bezorgdheden. Ze kunnen gerust hun kinderen achterlaten in de opvang. Zij weten dat de kinderen er een fijne tijd beleven. Is dat uiteindelijk ook niet de basisbehoefte van ons allen? Weten dat iemand ons op zal vangen?

Waarderingscampagne

Binnenkort kun je het gedicht lezen op affiches in alle opvanginitiatieven. Er worden ook postkaarten verdeeld met fragmenten uit het gedicht. Via blanco postkaarten kunnen ouders en kinderen hun waardering voor de begeleiding neerschrijven of tekenen. De postkaarten vind je in het Huis van het Kind en de bib.'